În special când suntem în concediu sau când vizităm vreun loc, suntem impresionați de priveliște sau de acel loc de unde se vede în zare sau tot orașul. Căutăm astfel de locații care să ne dea o perspectivă largă asupra a ceea ce vedem. Depunem chiar și efort fizic, în căldură sub arșița soarelui doar ca să ajungem pe dealul de unde vedem tot orașul, zona lărgită a locului vizitat, chiar și munții – o perspectivă largă și frumoasă. Pentru că perspectiva schimbă experiența.
Acest lucru este adevărat nu doar când este vorba de diferite locații și cât de frumoase sunt acestea privite din perspectiva largă, ci acest lucru este adevărat și legat de viața noastră și de viața de credință în mod specific. Care-i perspectiva ta asupra vieții? Cum privești lucrurile din viața ta? Fie că vorbim de viața de familie, biserică, locul de muncă, prieteni, neamuri, vacanțe etc. Care-i perspectiva ta asupra vieții? Desigur că lumea cu ale ei unelte media dorește să zugrăvească în fața noastră o perspectivă, una care nu numai că nu ajută, dar ne înfricoșează. Acestor unelte media, care sunt în mâna câtorva oameni s-au adăugat în ultimii ani mai multe unelte media care sunt în mâinile oricui. Oricine își poate posta perspectiva astfel ca aceasta să fie văzută de alții (mai mulți sau mai puțini). În anumite situații aceasta poate ajuta, dar de cele mai multe ori, nu.
Când peste toate acestea, citim tocmai în Biblie ceea ce spune (tocmai) Isus despre vremurile de pe urmă (vezi Matei 24) și în mod suplimentar perspectiva noastră este „clătinată”: oare ce va fi? oare cum se vor desfășura lucrurile (poate chiar sub privirile noastre)? În astfel de momente este bine să privim lucrurile în perspectiva corectă. Cuvintele lui Isus sunt spuse ca să ne pregătească nu ca să ne sperie, pentru că în astfel de momente de întrebări fără răspuns este bine să ne aducem aminte de ceea ce tot Isus spune în Ioan 16:33 – „V-am spus aceste lucruri ca să aveţi pace în Mine. În lume veți avea necazuri, dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea.” Aceasta-i perspectiva corectă: Cristos a biruit lumea – și observați că verbul este la trecut: adică nu este condiționat de ce va veni, ci acesta este un adevăr care schimbă perspectiva asupra ceea ce va veni. Biruința lui Cristos schimbă perspectiva noastră. Pe deasupra tuturor acestora înțelegem că intenția lui Isus n-a fost să aducă frică și întrebări, ci în ciuda necunoscutului și a întrebărilor noi trebuie să ne găsim pacea – pacea adusă de Cristos. El a biruit lumea și asta trebuie să facă pace în inima noastră. Iată o perspectivă cu care să trăim!
Comments