top of page
Caută

Sfânt sau îngăduitor!?


Mare discrepanță între pedepsele aspre ale vechiului Legământ și aparenta îngăduință din vremea noastră a harului așa cum o numim. Mulți chiar au o problemă cu un astfel de Dumnezeu care se revelează foarte dur atunci și aparent foarte îngăduitor acum. Desigur că cei care se plâng de duritatea Lui de atunci sunt tot cei care ignoră harul Lui de acum, dar asta-i altă poveste. Dincolo de aparențe, cum înțelegem această aparentă discrepanță. În primul rând modul în care El se revelează poporului Israel atunci, așa cum ni se spune la fiecare 2-3 versete, este că Domnul este sfânt. Ceea ce numesc oamenii dur este de fapt revelarea purității caracterului Său. Dumnezeu nu poate sta în prezența păcatului. De aceea orice păcat trebuia să-și aibă mărturia în comunitatea lui Israel proporțional cu sfințenia lui Dumnezeu. Asta pentru că atunci era încă vremea în care omul era descoperit în față propriului lui păcat. Singurul lucru care-l mai putea acoperi (pentru păcatele din neștiință) erau jertfele de animale, altfel omul era descoperit. Sfințenia Lui nu poate accepta păcatul și astfel omul este descoperit. Asta nu înseamnă că Dumnezeu este dur, cum gândesc unii, ci doar drept față de păcat și drept cu privire la caracterul Lui.

S-a schimbat în vremea harului caracterul lui Dumnezeu? Nu, categoric nu! Exact acesta este harul, că noi trăim într-o vreme în care păcatele noastre sunt acoperite de jertfa supremă a lui Cristos. Aceasta este harul Lui pentru noi, că același Dumnezeu sfânt să pară că azi este mai îngăduitor decât a fost cu cei din vechime. Nu este mai îngăduitor, ci Cristos a fost revelat, asta este marea diferență.

Pe deasupra tuturor acestora, harul nemărginit adus de Cristos stă nu numai în faptul că avem mărturia poporului Israel din vechime, dar și puterea prin jertfa lui Cristos de a birui ispitele care ne pot duce în situația revărsării mâniei lui Dumnezeu asupra noastră. Aici înțelegem valoarea cosmică a predicii lui Isus de pe munte, unde Cristos exact asta spune: „ați auzit că s-a zis…” și apoi „dar eu vă spun…”. Diferența între aceste două afirmații nu se traduce prin faptul că Dumnezeu s-a schimbat în caracterul Său, ci între aceste două vorbe stă Cristos care prin jertfa lui ne acoperă și ne dă puterea să trăim despărțiți de păcat!

0 comentarii

Comments


bottom of page