top of page
Caută

„Ca avionul…”




Ce ține avionul în aer? Ei bine, unii spun că aripile, alții că motoarele, alții că aerodinamica, alții că pilotul, alții că aerul, alții alte idei. Când ești la sol și te uiți la cum se balansează aripile (în timp ce avionul merge pe roți), îți trece prin minte: ține-or astea un avion de câteva tone?! Ca să nu mai vorbim că tocmai acele aripi care se balansează așa, țin atât combustibilul cât și chiar motorul. De aceea unii spun că aripile țin avionul în aer.

Pe de altă parte cei care spun că motorul ține avionul în aer vin cu argumentele forței și a puterii de a controla un astfel de aparat. Cei care argumentează că pilotul, pe bună dreptate, dacă nu ar fi cine să știe să folosească toate aceste elemente într-un mod organizat și cu folos, totul se rezumă la niște fiare care au o anumită formă. Și tot așa fiecare cu argumentele lui.

Dar observați cum argumentele unei părți nu stau în picioare fără a accepta și utilitatea celorlalte părți - anume că avionul stă în aer când toate părțile funcționează corect în dreptul lor și apoi ca ansamblu. Adică atunci când ai aripi, motor, aerodinamică, pilot și aer atunci un avion stă în aer. Prin asociere la fel este cu biserica; are un Cap (Hristos) și un trup, iar trupul format din fiecare mădular are rolul lui. Și de la această imagine completă a bisericii ajungem de multe ori să nu mai fim biserică pentru că o fărâmițăm în funcție de accentul pe care vrea să-l pună fiecare în felul lui. Unii pun accent doar pe rugăciune, alții doar pe studiu, alții pe un anumit format de cântare, alții pe altul, alții pe grupe mici, alții nu le vad rostul, alții pe părtășia frățească practicată ori de câte ori ne întâlnim, alții pe program artistic, unii pun accent pe clădire, alții pe lipsa ei și tot așa. Punem accent doar pe ce ni se pare nouă ca ar fi relevant pentru ce înseamnă biserică, iar celelalte aspecte le desconsiderăm. Ai biserică atunci când ai un Cap (Hristos) și un trup a cărui mădulare își cunosc rolul și a cărei formă de exprimare este aceeași cu ceea ce a făcut Hristos când era în trup: a păstrat o relație strânsă cu Tatăl și la fel de strânsă cu cei pe care-i iubea. În cazul bisericii, lucrurile trebuie să funcționeze în acea armonie care face ca trupul spiritual al lui Hristos să funcționeze în aceleași coordonate ca și cum a funcționat trupul Lui cât a fost pe pământ. Dacă stăm în relație strânsă cu Tatăl, ne înțelegem fiecare rolul și îl folosim spre folosul altora; doar atunci biserica va merge „ca avionul” - deasupra problemelor și cu perspectivă asupra lucrurilor!

0 comentarii
bottom of page