top of page
Caută

Catalizatorul schimbării


De cele mai multe ori privim problemele din viața noastră așa cum le și numim: probleme. Adică obstacole, lucruri negative, lucruri care ne împiedică în fericirea noastră, lucruri care ne dau bătăi de cap și dureri de stomac, lucruri care ne cauzează stres și așa mai departe. Dacă totuși există o altă perspectivă? Desigur că, fiind la biserică avem cu toții tendința de a spiritualiza lucrurile - aici vorbim doar de lucruri bune, doar de cum Domnul lucrează, cum și cât este de bun etc. Da, El este bun și El lucrează, dar El mai face și altceva, ceva ce a făcut și cu ucenicii - i-a provocat să vadă ceea ce ei numeau probleme, ca pe un catalizator pentru schimbare. Și mai este un lucru - El nu vrea „să ascundem sub preș” greutățile și problemele cu care ne confruntăm, ci vrea să le folosească pentru un scop.

Imaginați-vă mirarea ucenicilor când Isus le spune: „Mergem în Galilea… și nu ocolim, ci mergem pe drumul drept - prin Samaria!”. Toți evrei bătătoreau calea ocolitoare. Toți! De ce? Pentru că toți așa găseau cu cale să fugă de probleme. Așa înțelegeau ei „să rezolve” problema aceasta. Așa înțelegeau ei să nu li se tulbure fericirea. Ce au gândit oare ucenicii? N-avem ce face, trebuie să ascultăm de Isus! Doar El e șeful! Dar hai că poate îl convingem să vadă perspectiva noastră. Hai că îndurăm acum lucrul acesta, („că Domnul mai îngăduie necazuri în viața celor pe cei care îi iubește”) - dar ar face bine să nu ne mai treacă pe aici și altă dată.

Dar Isus nu vrea să treci prin probleme doar cu gândul că o să se termine, ci cu gândul la CE trebuie să se termine în viața ta și CE trebuie să înceapă în viața ta în timp ce treci pe acolo. Probabil și ucenici și-au spus: hai că mărim pasul prin Samaria și ne intersectăm cât de puțin putem cu samaritenii. Sunt drumuri și pe lângă cetăți, scăpa-vom cumva. Dar apoi citim versetul 8 și capitolul 4 al Evangheliei după Ioan. Când ei se gândeau să ocolească cetățile li se face foame. Așa e, când n-ai chef să vorbești cu nimeni, atunci o apucă pe soție/soț vorbele lungi cu ceilalți. Când ai vrea și tu să slăbești puțin atunci te ia cu cele mai mari pofte. Pentru că pe aici trebuie trecut pentru ca schimbarea să se întâmple, nu doar pentru a îndura perioada dificilă. Isus îi pune pe ucenici în fața necesității schimbării perspectivei lor, iar acum este rândul nostru!

0 comentarii
bottom of page