top of page
Caută

Ce dai mai departe?




Uitându-mă la acest ciclu de schimbări de împărați prezentate în cărțile Cronici și Împărați, cred că putem trage niște concluzii care să ne fie de învățare de minte. În mod normal asta ar trebui să facem cu tot ceea ce trăim și experimentăm în viața noastră. Nu sunt adeptul chițibușăriilor atunci când facem asta, dar să ne mai uităm în spate, câteodată, pentru analiză este un lucru înțelept. Numai așa putem identifica schimbările personale necesare.


Revenind la ciclul de schimbări menționat – contează ca atunci când ai o alegere de făcut să te gândești și mai departe de tine și generația ta. Toate aceste schimbări de împărați, uneltiri unii asupra altora și faptul că aproape toți au urmat calea rea a celor de dinaintea lor, deci toate acestea au fost într-un fel generate de un tipar de neascultare din viața lui Solomon, la fel cum tot datorită unui tipar de data aceasta de ascultare din partea lui David lucrurile nu s-au înrăutățit mai mult decât erau deja. Astfel că, trăind în această lumea centrată pe sine, noi să fim înțelepți și să fim cu băgare de seamă la noi și la căile noastre. De multe lucruri ne putem feri atât pe noi, cât și generațiile de după noi prin decizii înțelepte, plăcute Domnului, pe care le putem lua azi.


Pe de altă parte, chiar fiind în acel tipar al neascultării, unii împărați au putut ieși din acel ciclu de „a face răul înaintea Domnului”. Asta ne arată că la un moment dat fiecare generație și fiecare individ la rândul lui are privilegiul, dar și obligația să aleagă. Fie binele, ascultarea și neprihănirea pentru ca astfel să trăiască sub binecuvântarea Domnului, fie răul, neascultarea și acestea atrag mânia lui Dumnezeu.


Ar fi trist să observăm aceste lucruri în viața acestor împărați și să nu învățăm nimic din neascultarea lor. Ar fi trist să treacă lucrurile pe lângă noi la fel cum trece trenul la barieră. Ar fi trist să trecem prin această perioadă, cu toate greutățile, neclaritățile și confuzia pe care le generează și să nu învățăm nimic din ele. Este o oportunitate extraordinară să învățăm să iubim, să încurajăm, să ridicăm pe cel întristat, să dăruim și multe altele. Trăim aceste vremuri grele, ușoare, dar și în astfel de vremuri contează ce decizii iei, nu numai pentru noi acum, dar și pentru generații de după noi! Să fim dar înțelepți în alegerile noastre!

0 comentarii
bottom of page